De temperatuur stijgt weer en zo langzamerhand kunnen de barbecues onder het stof vandaan worden gehaald. Of misschien heb je er geen en wil je er binnenkort eentje gaan aanschaffen.
Dat is misschien nog niet zo heel gemakkelijk. Je wilt er natuurlijk wel wat jaartjes mee vooruit. Welke BBQ is dan het beste barbecue voor jouw specifieke situatie? Het verschilt namelijk nogal of je een flinke tuin hebt of maar een klein balkon bij je appartement. En ga je voor een houtskoolbarbecue, of misschien liever een op gas. En elektrisch is ook nog een optie.
Hieronder geven we wat handige tips over waar je op moet letten bij het kopen van een BBQ.
Houtskoolbarbecues
De houtskoolbarbecue is de ‘klassieke BBQ’. Voor de echte die hard BBQ-ers onder ons is dit de enige échte manier van barbecueën, ondanks de sterke opkomst van nieuwe brandstofvormen de afgelopen decennia – zoals gas en elektrisch.
Napoleon Houtskool Kogelgrill en Napoleon Charcoal Professional
Voordelen van een houtskoolbarbecue:
- Het traditionele BBQ gevoel
- Geeft een authentieke, rokerige smaak aan het eten
- Geen elektriciteitsaansluiting of gastank nodig
- (Basis)modellen zijn relatief goedkoop
Nadelen van een houtskoolbarbecue:
- Niet iedereen houdt van de rokerige smaak
- Duurt vaak ietsje langer om warm te krijgen
- Temperatuur is moeilijker te regelen
- Met name houtskool kan open vlammen geven
- Onderhoud vergt vaak iets meer tijd en energie
Aansteken kan op meerdere manieren, bijvoorbeeld met aanmaakblokjes of spiritus, en hangt ervan af of je briketten of houtskool gebruikt. Het grootste verschil is dat kolen sneller warm worden en meer vlammen geven, terwijl briketten langer blijven gloeien.
Gebruik je alleen briketten, dan hoef je niet bang te zijn voor vlammen onder je grill. Als je dus geen grote fan bent van vuur, maar wel graag die rokerige vleessmaak en dat authentieke gevoel behoudt, dan is een houtskoolbarbecue met briketten perfect voor jou.
Tip: Gebruik een brikettenstarter om je briketten in no-time op temperatuur te krijgen!
Is een houtskoolbarbecue iets voor jou?
Gasbarbecues
De gasbarbecue sluit je heel gemakkelijk aan op een gasfles, je draait de gaskraan open en de vlam onder de grill gaat aan. Hij is ook super snel op temperatuur, dus je bent zo klaar om te grillen. Met de draaiknop draai je de BBQ heel simpel naar de gewenste temperatuur.
Er komt een stuk minder rook vrij (iets waar je buren ook blij mee zullen zijn). Dit betekent ook dat je vlees en groente niet zo rokerig zullen smaken als op een houtskoolbarbecue.
Voordelen van een gasbarbecue:
- Gemakkelijk in gebruik
- Geen rook overlast
- Temperatuur is makkelijk te regelen
- Makkelijk in onderhoud
Nadelen van een gasbarbecue:
- Gasfles neemt ruimte in beslag en moet regelmatig opnieuw gevuld worden
- Minder authentieke BBQ ervaring
- Veelal duurder dan houtskoolbarbecues
Ben je meer van gemak, snelheid en gril je vaak; dan is een gasbarbecue een goede keus.
Napoleon Phantom Series en Cadac Citi Chef 40
Elektrische barbecues
Elektrische barbecues iets beperkter wat prestatie betreft. Maar dat wil niet zeggen dat we iedereen afraden een elektrische BBQ te kopen.
Zeker wanneer je op een appartement woont en je geen houtskool- of gasbarbecues mag gebruiken zijn de elektrische een prima alternatief. Ze zijn over het algemeen wat compacter en daarom ideaal voor op balkons.
Voordelen van een elektrische barbecue:
- Compact formaat
- Ideaal voor balkons en in de stad
- Zeer veilig: Geen vlammen of rook
- Makkelijk in onderhoud
Nadelen van een elektrische barbecue:
- Altijd stopcontact nodig
- Minder ruimte op het grillrooster voor vlees en groente
- Kan geen hele hoge temperaturen bereiken
Woon je in een stad, heb je een klein terras of balkon raden we je zeker aan te overwegen om een elektrische BBQ te kopen.